Чим корисний відвар петрушки для особи, і чи всім він підійде?

Самостійне приготування відвару петрушки - це доступний, а до того ж легкий спосіб урізноманітнити рутинні процедури по догляду за шкірою будь-якого типу. Мінімум необхідних інгредієнтів, натуральність отриманого косметичного засобу і ефективність, перевірена досвідом не одного покоління, роблять відвар петрушки унікальним і дієвим помічником у боротьбі за красу і здоров'я особи.

У даній статті докладно описані корисні властивості відвару петрушки для особи і надано роз'яснення про те, чи всім він підійде.

Відмінність від настою

Перш ніж приступити до розгляду докладної рецептури, варто позначити різницю між двома видами водного витягу з петрушки - відваром і настоєм. Відмінність полягає в режимі екстракції. Так, для виготовлення відвару потрібно:

  1. Залити подрібнене рослина водою і поставити під термічного впливу (кращий прогрів на водяній бані).
  2. Потім охолодити за кімнатної температури.
Процес термообробки займає більше часу щодо наполягання. Отримання настою, навпаки, вимагає більш тривалого охолодження і меншого нагрівання (до 15 хвилин).

склад

Застосування відвару петрушки в косметології обумовлено високою корисністю для шкіри компонентів, які входять до складу рослини:

  • вітамін A відповідає за омолодження шкірного покриву, лікування акне;
  • вітамін C освітлює пігментацію, запобігає запалення, розгладжує зморшки (про засоби від зморшок на основі петрушки ми писали тут, а від пігментних плям - тут);
  • вітамін E повертає еластичність і пружність шкірі, що в'яне, уповільнює старіння;
  • вітаміни групи B мають захисні, антисептичними властивостями, регулюють роботу сальних залоз;
  • вітамін K усуває симптоми купероза і розацеа, прискорює відновлення пошкодженої шкіри;
  • мирицетин захищає від ультрафіолетового випромінювання;
  • нікотинова кислота знижує набряклість, зменшує в'ялість, покращує колір обличчя;
  • каротин захищає від шкідливого впливу УФ-променів, виступає антиоксидантом.

Також петрушка включає в себе численні макро- і мікроелементи (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк, марганець, мідь, фтор, йод та ін.) І ефірні масла.

Збагачений хімічний склад петрушки і її відвару працює на поступове оздоровлення та перетворення шкірного покриву, усунення зовнішніх дефектів.

Користь і можливу шкоду

Використання завареного окропом рослини як косметичний засіб показано для всіх типів шкіри, а також для зрілої, пошкодженої або проблемної шкіри з веснянками, пігментацією і ознаками втоми. Благотворний ефект найбільш помітний при регулярному застосуванні.

Має сенс доповнити звичний догляд відваром петрушки або засобами на основі, якщо потрібно:

  • запобігти раннє старіння або мінімізувати вікові зміни шкіри, підвищити її тонус;
  • вилікувати вугри, очистити пори;
  • прискорити загоєння запалень і виразок;
  • усунути пігментацію і веснянки, освітлити шкіру;
  • вирівняти тон і рельєф;
  • позбутися слідів постакне;
  • зняти роздратування;
  • зменшити набряклість;
  • зволожити і наситити шкіру.

Щоб уникнути непередбачених наслідків, відвар петрушки слід застосовувати з обережністю при підвищеній чутливості шкіри, схильності до алергічних реакцій, непереносимості одного або декількох компонентів хімічного складу рослини.

Про користь і застосування петрушки для шкіри обличчя написано тут.

способи приготування

Відвари частіше готують з кореня, але заварювати можна і листя зі стеблом, так як кожна частина петрушки насичена цінними речовинами. Додавання в процесі або після заварки деяких додаткових інгредієнтів підвищує корисну дію готового продукту.

Довідка! Висушені частини рослини не втрачають цілющих властивостей і придатні для подальшої обробки.

Як приготувати з свіжої зелені?

  1. Підготувати свіжу зелень: промити і дрібно нарубати.
  2. Дві чайні ложки подрібненого листя залити однією склянкою води.
  3. Воду з петрушкою довести до кипіння і томити на водяній бані близько півгодини.
  4. Зняти відвар з вогню, дати охолонути, потім процідити через сито або марлю.

Як зробити з сухих або свіжих коренів і листя?

  1. Зелень і коріння петрушки ретельно подрібнити.
  2. Залити водою (дві склянки води на дві столові ложки сировини).
  3. Прогріти суміш на водяній бані протягом 15 хвилин.
  4. Залишити остуджувати на годину, процідити.

Отриманий відвар можна використовувати:

  • для щоденних вмивання замість проточної води;
  • у вигляді тоніка, протираючи обличчя змоченим ватним диском (для посилення відбілюючого ефекту відвар змішують з соком лимона);
  • в якості просочення аплікацій, які прикладають до вогнищ запалення або на все обличчя на 10-15 хвилин;
  • для виготовлення домашніх масок, наприклад, вівсяної - для жирної шкіри або сирної - для сухої.

Відвар зберігається в холодильнику в скляній ємності. Кожні дві-три дня необхідно готувати нову порцію засобу.

Через потужний отбеливающего ефекту можливий ризик нерівномірного освітлення ділянок смаглявої шкіри, тому її обробка відваром небажана.

За сильнодіючі лікарські властивості петрушку відносять до лікарських рослин. Як і у випадку з будь-яким лікарським препаратом, доцільність зовнішнього застосування відвару з петрушки слід попередньо обговорити з лікарем.

У боротьбі за красу обличчя і молодість шкіри, в тому числі і навколо очей, застосовуються і інші засоби з петрушки, наприклад, лід, маски і лосьйони.

Відвар петрушки зарекомендував себе як високоефективний натуральний продукт з винятковими цілющими властивостями і широким спектром дії. Завдяки чому все більше і більше людей роблять вибір на користь цього доступного народного кошти.

Схожі Статті