Дивовижні види бурозубок: звичайна, крихітна, гігантська і ін.

Бурозубки - невеликі тварини, поширені по країнам північної півкулі. Всього налічується близько 130 різних видів, переважно мешкають в Північній Америці, Європі, Північній Азії.

Бурозубки НЕ риють нори, а використовують проходи мишей, кротів, торують собі стежки під снігом і лісовою підстилкою. Тварини не завдають шкоди, навпаки, поїдаючи комах і їх личинки, знищують велику кількість шкідників лісу і ферм.

види бурозубок

звичайна

Звичайна бурозубка - найбільш часто зустрічається тварина цього виду в Росії.

Довжина тіла 6-9 см, хвіст 3, 5-5 см. Вага - 6-15 гр. Має темну шерсть, витягнуту мордочку, невеликі вушка і маленькі чорні очі.

Найчастіше ця землерийка селиться в листяних і змішаних лісах, вибираючи своїм місцем проживання тінисті і вологі зони.

Переважно проявляє активність вночі, виходячи з притулків за 2-3 години до настання ночі. З'їдає різні види комах і їх личинки, дощових черв'яків, жаб, насіння.

Даний вид добре видно на фото, яке додається нижче.

У голодні періоди може харчуватися і дрібної падлом. Під час годівлі зазвичай коштує на всіх чотирьох лапах, але слизьке комаха захоплює передніми кінцівками. Бурозубка звичайна по корі дерев може забиратися до яєць парного шовкопряда або метелики-монашки.

За рік приносить три виводка. Період вагітності може займати 18-28 днів, в одному посліді народжується до 10 дитинчат. Гніздо самка будує з листя і стебел трави, укладаючи в нього м'який матеріал. Термін життя не більше 1, 5 років.

Наочно можна подивитися Бурозубки звичайну на відео нижче.

Бурозубка-крихта (американська)

Бурозубка-крихта - це найменший вид бурозубок, який живе на території Північної Америки.

Свою наукову назву - Sorex hoyi, це тварина придбало на прізвище натураліста і лікаря з Америки Філіпа Хоя.

Живе в Канаді і Сполучених Штатах, де селиться в лісах з листяними і хвойними деревами, а також на під відкритим небом.

Довжина тіла цього виду бурозубки - не більше 5 см, в тому числі 2 см - хвостик. Вага досягає 2-2, 5 грама. Шерстка має сіро-коричневий або червоно-коричневий відтінок на спинці, і світлий на черевці. Під час зими все хутро освітлюється.

Проявляє активність в будь-який час доби, а також круглий рік. Як і інші бурозубки, харчується невеликими комахами, черв'яками та іншими дрібними безхребетними. Ворогами в природі є хижі птахи, змії, домашні кішки.

Період розмноження починається в перших місяцях літа, вагітність протікає 18 днів. За рік бурозубка-крихта приносить тільки один приплід, в якому налічується від 3 до 8 дитинчат.

крихітна

Крихітна бурозубка - найменше ссавець, яке живе в Росії, а також одне з найбільш дрібних комахоїдних тварин, що знаходяться в Європі.

Вона населяє територію від скандинавських країн до Далекого Сходу, включаючи о. Сахалін.

У північних областях живе аж до кордону тундри і лісотундри. Внесена до Червоної книги Мурманської області.

Довжина тварини не більше 5 см, з яких 2, 5-3 см доводиться на хвіст. Середня маса - 3-4 грами. Володіє широкою головою, яка різко переходить в хоботок.

Якщо порівнювати з іншими видами бурозубок, у цього найменший хвіст - він займає до 54% ​​від всієї довжини.

На скільки крихітний розмір можна побачити на фото нижче.

Забарвлення шерстки - бурий або темно-коричневий зверху і світло-сірий на животі. Хвіст також покритий дрібної шерстю з явно помітним зміною від темного кольору до світлого.

Живе в лісах з різним типом дерев, по краях боліт. Зустрічається крихітна бурозубка також і в тундрі, напівпустелях і степах.

Але при поселенні любить саме ті місця, де можна знайти велику кількість корму незалежно від пори року і умов. Харчується дрібними комахами, личинками, павуками.

Через дуже високого обміну речовин, приймати їжу може до 80 разів за добу, чергуючи ці проміжки зі сном. При голодуванні помирає протягом кількох годин.

За рік може виводити 1-2 посліду, в кожному з яких буває до 8 (зазвичай 4-5) дитинчат.

Мала

Мала бурозубка - це невеликий довгохвостий вид. Він зустрічається в Європі і Росії - від європейської частини і до південної Сибіру.

Довжина тіла 4-6 см, при цьому хвіст займає 50-70% довжини. Вага до 5 грамів. Хоботок на мордочці дуже витягнутий, що поряд з довжиною є основними відмінностями цього виду від крихітної бурозубки. Забарвлення хутра на спині - від бурого до рудого кольору, черевце значно світліше. На зимовий період шерсть ще більше темніє.

Селиться мала бурозубка в лісах, місцях з вогкістю, але не сильно затінених. Не любить відкриті ділянки з сухою травою. Харчується дрібними комахами, павуками, черв'яками, в тому числі гнойовик, жужелиці, листоїдами і багатьма іншими. Активна протягом всього дня.

Період розмноження триває все літо, протягом якого у тварини з'являються 1-2 посліду з 4-12 особинами.

Середня

Середня бурозубка за своїми розмірами займає перехідне положення між малої і звичайної. Заселяє широку територію від східної Європи до Далекого Сходу, Монголії та Кореї. Це єдина з бурозубок, яку можна зустріти в будь-яких природних умовах від заплав річок до гірської тундри.

При цьому стабільна кількість цих тварин знаходиться тільки в заплавних модринових лісах. Є однією з найчисленніших бурозубок.

Довжина тіла тварини - до 7, 5 см, з яких хвіст займає 40-70%. Вага до 7, 5 грам. Забарвлення верхньої частини може змінюватися від бурого до рудої, нижня частина світла.

Харчується середня бурозубка комахами і личинками, які знаходить в лісовій підстилці, а також жуками, павуками, земляними хробаками. У зимовий час сильно залежить від насіння модрини, неврожай яких може привести до масової смерті тварини в холодний період.

Розмноження відбувається в теплу пору, зазвичай в посліді буває від 2 до 11 дитинчат.

гігантська

Гігантська бурозубка є найбільшим представником даного виду тварин. Крім цього, вона живе тільки в обмеженій зоні Приморського краю, а тому внесена до Червоної Книги Росії як рідкісний вид з скорочується чисельністю. Дані про кількість особин відсутні.

Довжина тіла - від 7 до 10 см, з яких на хвіст припадає 70-75%. Маса досягає 14 грам. Забарвлення шерсті сіро-бура, на мордочці добре помітні довгі вусики (до 3 см).

Гігантська бурозубка - фото додається.

Щодня з'їдає комах стільки, скільки важить. При цьому тварина може загинути, якщо не харчується більше 3 годин.

Головним кормом є дощові черв'яки, які складають 95% його меню. Також вживає жаб, змій, невеликих гризунів, плоди рослин.

У пошуках їжі може зариватися в щільний грунт.Жівет приблизно 1, 5 року. За один рік самки гігансткой бурозубки приносять тільки одне потомство, проте, кількість дитинчат не відомо.

равнозубость

Равнозубость бурозубка має специфічні відмінності, які дозволяють її виявити з інших видів - одна володіє однотонним забарвленням темного відтінку, а також яскраво вираженим п'ятим верхнім зубом.

Живе в тайговій зоні, від Скандинавії до Тихого океану, зустрічається в Білорусії (єдиний вид бурозубок, що живе в цій країні). Любить долини річок. Входить до Червоної книги Карелії і Московської області.

Розміри тіла - 6-9 см, з яких на хвіст доводиться до 55%. Важить равнозубость бурозубка близько 6, 5 грамм.Пітается комахами і їх личинками, які знаходить в лісовій підстилці. У зимовий час переходить на насіння ялини і листяних дерев.

Живуть до 1, 5 років. Період розмноження у перезимували особин починається вже в кінці весни. Самки за сезон можуть приносити 1-2 приплоду, по 2-10 дитинчат в кожному.

Плоскочерепная (бура)

Плоскочерепная бурозубка - ще один вид, який можна визначити не вдаючись до вимірювань. Так само як характерне забарвлення шерсті, яка переходить від темної на спині до світлої з боків і сіро-білої на черевці. Крім цього, у даної тварини досить сильно опушений хвіст.

Територія поширення плоскочерепной бурозубки - від Уралу і до узбережжя Тихого океану. Живе в тундрі, тайзі і гірських районах, часто зустрічається в межах зони проживання (про те, де мешкають і чим харчуються різні види землерийок, можна дізнатися тут). Любить ділянки темнохвойной тайги.

Точних даних про раціоні немає. Найімовірніше, він не сильно відрізняється від меню інших представників даного виду, куди входять комахи, личинки і дощові черв'яки.

Розмножується в теплу пору року, за один раз здатна народить від 8 до 10 дитинчат.

висновок

Бурозубка зустрічається у багатьох країнах, населяючи майже всі природні зони - від тундри до степів. Розміри коливаються від 5 до 10 см, деякі види через обмежену середовища проживання внесені до місцевих Червоні книги.

Раціон всіх тварин схожий, і включає в себе різні види комах, павуків і черв'яків. Шкоди фермерському господарству не завдають.

Хочете дізнатися, які види землерийок існують, як позбутися від них на дачній ділянці, переходите за посиланням.

Схожі Статті